Hva skjer med Facebook meta?

18.01.2024, 05:39 64

Facebook har skiftet selskapsnavn til Meta, men beholder Facebook-navnet for den sosiale medieplattformen. Dette betyr at plattformer som Instagram og Whatsapp ikke lenger driftes av Facebook, men at alle tre driftes av moderselskapet Meta.

Meta er et begrep som brukes foran andre ord og kan ha ulike betydninger. I dette tilfellet betyr det at Meta ønsker å bygge sosiale teknologier som tar oss utover hva digitale forbindelser gjør mulig i dag. De ønsker å utforske nye muligheter innen sosiale medier og teknologi, og dette er deres visjon for fremtiden.

Meta har nylig introdusert en betalingsløsning for sine tjenester, inkludert Facebook og Instagram, i Europa. Brukerne får nå valget mellom å betale en månedlig sum for å slippe målrettede annonser, eller å tillate Meta å bruke deres data til å vise dem reklame. Prisen for denne løsningen varierer avhengig av om man bruker Facebook eller Instagram via pc eller mobil.

Forbrukerrådet advarer imidlertid mot å velge denne betalingsløsningen og mener det er ren utpressing fra Meta sin side. De påpeker at Meta ikke gir noen lovnader om å slutte å overvåke brukernes aktiviteter på nett. Mange er avhengige av Facebook og Instagram i sin daglige kommunikasjon og det finnes få reelle alternativer til disse plattformene.

Det er også blitt kritisert at Meta sin betalingsløsning kan være i strid med europeisk lovverk, da det kreves frivillig samtykke fra brukerne. Datatilsynet og andre aktører har uttrykt skepsis til denne nye abonnementsordningen.

Meta har tatt et skritt i retning av å la brukerne betale for å unngå målrettede annonser og sporing. Dette abonnementet vil kun være tilgjengelig for brukere i EU, EØS og Sveits, og det vil koste 9,99 euro i måneden. Målet er å gi brukere som ikke ønsker målrettede annonser eller sporing muligheten til å slippe dette.

Har du et spørsmål? Spør oss!

Folk spør også

Hvor mye tåler iPhone 13?

lagt til på 09.02.2024, 08:11

Hvem må betale NRK lisens?

lagt til på 18.01.2024, 05:56

Er roaming gratis?

lagt til på 11.01.2024, 09:30

Er Sonos vanntett?

lagt til på 10.01.2024, 20:48

Hvor mye koster en ny Model X?

lagt til på 14.05.2024, 08:07