Knusende seier for Amazon på smarthøyttalermarkedet i USA

Amazon dominerte smarthøyttalermarkedet i USA i fjor med en markedsandel på 72,9 prosent ifølge eMarketer. Nye tall viser at Google og Apple ligger bak med henholdsvis 31,1 prosent og 17,9 prosent av markedet. Amazon forventes å opprettholde sin dominans i 2020 med en markedsandel på 69,7 prosent, mens Google forventes å vokse marginalt til 31,7 prosent.

Dominerer med en markedsandel på 70 prosent

Kjøper du en smarthøyttaler i Norge i dag er sannsynligheten høy for at den kommer fra Google, eller i det minste har Googles taleassistent innebygd.

Rett og slett fordi Google er den eneste av de tre store taleassistentaktørene som selger produktene sine i Norge, mens Amazon og Apple foreløpig bare er tilgjengelig i et fåtall land.

I USA er situasjonen radikalt annerledes. Der er det nemlig Amazon og deres Echo-høyttalere som dominerer markedet. Nye tall fra eMarketer viser at 72,9 prosent av smarthøyttaler-brukerne i USA i fjor brukte en Amazons Echo-høyttaler. Google lå på en annenplass med 31,1 prosent, mens Apple havner et sted i «andre»-kategorien, som sto for 17,9 prosent av markedet.

Som du forstår fra tallene er det flere av smarthøyttalerbrukerne som bruker flere av merkene, så totalen er derfor høyere enn 100.

Det er liten tvil om at Amazon har en solid ledelse, og ifølge eMarketer vil ledelsen fortsette i året som kommer også.

Analyseselskapet forventer at Amazon vil miste en liten bit av kaken i 2020 og «bare» ha 69,7 prosent av markedet, mens Google er ventet å vokse marginalt til 31,7 prosent.

The Smartest Amazon Seller on Apple Podcasts
Bildekilde: podcasts.apple.com

Amazon opprettholder dominans med aggressiv strategi

– Vi hadde forventet at Google og Apple skulle ta igjen ledelsen, men Amazon har fortsatt å være agressive. Ved å tilby billige enheter og bygge ut antallet Alexa-skills (produktspesifikke kommandoer høyttaleren kan utføre, red.anm), har selskapet klart å vedlikeholde Echos appell, sier Victoria Petrock, en av analytikerne som blir presentert i eMarketers rapport.

Her i Norge er det ikke like enkelt å finne sammenlignbare tall. Hverken Google Norge eller Elektronikkbransjen kunne hjelpe oss med å si noe om markedsandelen til Google Home-høyttalerne her i landet. Marte Ottemo, kommunikasjonsansvarlig i Elektronikkbransjen, sier likevel at det er lite sannsynlig at Amazon har noen særlig tilstedeværelse her:

– I og med at Alexa ikke er lansert på norsk tviler jeg på at Echo har solgt noe særlig her. Eneste er om Echo-støtte ligger inne i blåtannhøyttalere fra andre produsenter, påpeker hun.

Amazon.com. Spend less. Smile more.
Bildekilde: www.amazon.com

Google slått ned til en tredjeplass på smarthøyttaler-markedet

Amazon er fortsatt størst.

Her i Norge er det bare Google som har lansert sine smarthøyttalere, i form av Home, Home Mini og Home Hub. Butikker har meldt om ekstremsalg, og det er naturlig å anta at Google dermed leder på smarthøyttalermarkedet her i Norge med god margin.

Sånn er det ikke på verdensbasis. Der har Google akkurat blitt forbigått av den kinesiske søkegiganten Baidu. Bare det siste året har de hatt en ekstrem vekst på intet mindre enn 3700 prosent. De har nå 17,3 prosent av det globale markedet av smarthøyttalere, og solgte 4,5 millioner enheter det siste kvartalet.

Det var nok til å knuffe Google ned fra andreplassen. På toppen av pallen finner vi Amazon, som med sine Alexa-styrte Echo-høyttalere har 25 prosent av markedet, og 6,6 millioner solgte enheter det siste kvartalet.

Se også

Nyheter 01.05.2024, 18:19 24
Hvilke klær kan steames?
Nyheter 22.03.2024, 16:22 62
Hvor lenge varer romjulssalg?
Nyheter 10.01.2024, 09:52 63
Kommer PS5 før jul?

Baidu's strategiske helomvending fører til økt markedsandel

En av grunnene til Baidus ekstreme vekst på smarthøyttalermarkedet skal skyldes en strategisk helomvending. Da de begynte å selge smarthøyttalere fokuserte de på et dyrere «high end»-segment, med spesialdesignede høyttalere som Raven H. Den solgte imidlertid ikke så godt som de hadde håpet, og de endret strategi.

Det siste året har de solgt en billighøyttaler kalt Xiaodu, til bare 89 yuan – omtrent 110 kroner – og hatt enorm suksess med det i Kina. Akkurat som Googles minste høyttaler, Home Mini, byr den på en enkel måte å styre smartdingser i hjemmet. Home Mini koster imidlertid mer enn tre ganger så mye.

Selv om Baidu har hatt en ekstrem vekst, har de ikke tatt noen av Googles potensielle kunder. De to kjemper nemlig om helt forskjellige målgrupper. Googles høyttalere er ikke tilgjengelig i Kina, og Baidus smarthøyttalere selges utelukkende i Kina.

At Baidu dermed er større enn Google, med kunder i bare ett land, vitner om en voksende interesse for smarthjem og AI-styring på det kinesiske markedet.

Amazon.com. Spend less. Smile more.
Bildekilde: www.amazon.com

Vekst av konkurrenter i markedet

For ett år siden var Amazon fullstendig dominerende i smarthøyttalermarkedet med en markedsandel på nesten 75 prosent, ifølge tall fra Canalys. Nå er andelen redusert til 31,9 prosent. Årsaken er at salget av slike enheter har vokst med 137 prosent det siste året, uten at Amazon har greid å øke leveransene med mer enn 1,3 prosent.

En forklaring på dette er at det i tredje kvartal bare var én konkurrent av betydning til Amazons Alexa-baserte Echo-smarthøyttalere, nemlig Google med selskapets Home-produkter. I tiden som har gått har flere kinesiske leverandører for alvor kommet på banen. Både Alibaba og Xiaomi har det siste året økt markedsandelene fra 0,1 til rundt 10 prosent.

Det meste av veksten til de kinesiske selskapene har dog skjedd i hjemlandet. Men Kina er det nest største markedet for slike produkter, bare slått av USA. I forrige kvartal ble det solgt 19,7 millioner smarthøyttalere. 5,8 millioner ble solgt i Kina, nesten hundre ganger mer enn for et år siden.

Amazon og Google er fortsatt i en helt egen liga, med rundt 30 prosent markedsandel hver. Men også innenfor denne ligaen har det skjedd endringer siden i sommer.

For både i årets første og andre kvartal var det Google som leverte flest smarthøyttalere. I andre kvartal leverte selskapet 5,4 millioner Home-enheter ifølge Canalys. Dette vokste til 5,9 millioner enheter i forrige kvartal. 

Men veksten til Amazon var mye større mellom andre og tredje kvartal, fra 4,1 til 6,3 millioner enheter. Så selv om Amazon opplevde svak vekst fra tredje kvartal 2017 til tredje kvartal 2018, så var veksten fra andre til tredje kvartal i år stor nok til at selskapet igjen passerte Google. 

Google økte på sin side leveransene med 187 prosent fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år. 

76,6 prosent av smarthøyttalerne som ble solgt i forrige kvartal, ble solgt i enten USA, Kina eller Storbritannia. Sør-Korea, Canada og Australia regnes også som sentrale markeder.

Amazon.com. Spend less. Smile more.
Bildekilde: www.amazon.com