Windows får reklame i startmenyen

Det ser ut til at Microsoft ønsker å vise mer reklame i Windows-operativsystemet i fremtiden. En nylig lekkasje fra en testversjon av Windows 11 viser et bilde der det reklameres for nettleseren Opera i startmenyens anbefalingsseksjon. Dette området er vanligvis reservert for å foreslå filer som Windows tror brukeren ønsker å åpne, og reklamen er tydelig merket som "Promotert". Les videre for å lære mer om denne endringen og hvordan du kan deaktivere reklame i startmenyen.

Det ser ut til at Microsoft ønsker å vise mer reklame i Windows-operativsystemet i fremtiden. En nylig lekkasje fra en testversjon av Windows 11 viser et bilde der det reklameres for nettleseren Opera i startmenyens anbefalingsseksjon. Dette området er vanligvis reservert for å foreslå filer som Windows tror brukeren ønsker å åpne, og reklamen er tydelig merket som "Promotert".

Det er viktig å merke seg at bildet trolig er fra en tidlig testversjon av Windows 11 som brukes av utviklere, og Microsoft har ikke kommentert endringen eller bekreftet om den vil finne veien til den vanlige versjonen av Windows som flertallet av brukerne benytter seg av. Likevel gir lekkasjen en indikasjon på selskapets fremtidige retning, der apper kan kjøpe seg plass i startmenyen på brukerens maskin.

Nå får du ny reklame i startmenyen i Windows | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Deaktivering av reklame

Dersom du ønsker å unngå reklame eller sponset innhold i Windows, er det mulig å deaktivere visse funksjoner. Ved å åpne innstillingsmenyen, gå til "Personalisering" og deretter "Start", kan du deaktivere valgene for å vise anbefalinger i startmenyen og heller vise flere av appene du faktisk har installert.

Det er verdt å merke seg at dette ikke er første gang Microsoft har integrert reklame i Windows. Tidligere har de reklamert for oppgradering til Windows 11 med en fullskjermannonse i Windows 10, samt forsøkt å få brukere til å bytte til deres søkemotor Bing ved hjelp av en popup-melding på skrivebordet. De har også annonsert for deres kontorpakke Microsoft 365, skylagringstjenesten OneDrive og spillabonnementstjenesten Game Pass i innstillingsmenyen. Det som er nytt er at de nå viser reklame for tjenester som ikke tilhører Microsoft.

Nå får du ny reklame i startmenyen i Windows | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Reklame i Windows historisk sett

Reklame og promotering av apper har vært en del av Windows i lang tid. For eksempel var det en periode der spillet Candy Crush dukket opp i startmenyen i Windows 10, og brukere ble irriterte og ønsket å bli kvitt det. Microsoft er ikke alene om å inkludere reklame eller kommersielle apper i sitt operativsystem. Mange Android-telefoner leveres med forhåndsinstallerte apper, og noen billigere modeller har til og med ren reklame.

Det er uklart hvorfor Microsoft velger å inkludere reklame i startmenyen. Det antas at det er en måte for selskapet å generere inntekter, spesielt etter at de gjorde operativsystemet gratis å oppgradere til fra Windows 10. Reklamene i startmenyen ser ut til å hente informasjon om brukerens nettleseraktivitet, spesielt i Microsofts egen nettleser Edge og Google Chrome, dersom brukeren har valgt å dele slik informasjon med Microsoft.

Konklusjon

Microsoft tester ut reklame i startmenyen i Windows, som vises som promotert innhold. Det er foreløpig ikke klart om denne endringen vil bli implementert i den offisielle versjonen av Windows som de fleste bruker. Brukere har imidlertid muligheten til å deaktivere anbefalinger i startmenyen gjennom innstillingsmenyen. Reklame og promotering av apper har vært en del av Windows i lang tid, men dette er første gang Microsoft viser reklame for tjenester som ikke tilhører dem. Det er uklart hvorfor Microsoft inkluderer reklame i startmenyen, men det antas at det er en måte å generere inntekter på etter at de gjorde operativsystemet gratis å oppgradere til. Det gjenstår å se hvordan brukerne vil reagere på denne endringen og hvorvidt den vil bli implementert i den offisielle versjonen av Windows.

Nå kommer reklamen - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

I følge en Wikipedia-artikkel om forskjellige diskusjoner og spørsmål knyttet til Wikimedia-prosjektet, er det blitt nevnt at det har vært mange diskusjoner om bruk av reklame i startmenyen på Windows. En bruker kommenterte at det hadde dukket opp nettstedlenker til Wikiversity den 23. februar, men de mente at det ikke ville få noen reelle konsekvenser for prosjektet. Videre ble det nevnt at Windows har fått reklame i startmenyen, og at det hadde vært diskutert hvordan dette ville påvirke brukeropplevelsen. Diskusjonen om bruk av reklame i startmenyen ble ikke utdypet ytterligere i den gitt wikipedia-artikkelen.