Dyson sier de jobber med roboter som kan rydde opp hjemme hos deg

52

Dyson investerer og forsker på robotteknologi og kunstig intelligens for å utvikle avanserte roboter for hjemmet. Les mer om deres ambisjoner og planer.

Når du hører navnet Dyson tenker du nok aller først på en støvsuger eller håndtørker. Men fuglene vet at det er et firma som også står bak en del snodige ting, som en grisedyr bordlampe og ikke minst Dyson Zone – et par støydempende hodetelefoner med et personlig luftfiltreringssystem.

Men det ikke så mange har fått med seg er at det britiske firmaet også bruker mye ressurser på å forske på og investere innen robotteknologi og kunstig intelligens.

Nei, vi har ikke sett så mye praktisk komme ut av det enn så lenge. Jo, en robotstøvsuger som kan gå i trapper er sikkert kjekt, men kjenner vi Dysons priser vil det være rimeligere å ha en i hver etasje i stedet.

Dyson 360 Vis Nav™ robotstøvsuger | Dyson.no
Bildekilde: www.dyson.no

Dysons forskning på robotteknologi for hjemmet

Ifølge Dyson selv, som nylig kom med en skrytemelding om nettopp sin interesse rundt roboter, snakkes det samtidig om at de forsker på ting som minst ligger ti år frem i tid.

Så det er fullt lov å le av den tilhørende videosnutten, som etter sigende skal vise noe av det Dyson forsker på innen robotteknologi rettet mot hjemmet. Vi får blant annet se en robotarm som kan plukke opp leker fra gulvet og legge i en kasse, en robotarm som kan dekke på et bord og en robotarm som kan kartlegge og støvsuge en sofastol.

Akkurat det siste der kunne kanskje faktisk vært noe, men for tiden ser det ut til at en slik robot tar omtrent like stor plass som selve stolen. Likevel – den kan i det minste gjøre noe som ikke vår nåværende robotstøvsuger er i stand til.

Ett av forskningsområdene til Dyson er altså muligheten for å bruke mer avanserte roboter i vanlige hjem. Men dette betyr at roboten må være trygg for sine omgivelser. Det vil si at den må være god til å tolke og «forstå» miljøet rundt og hele tiden kunne tilpasse seg.

Dette blir spesielt viktig i et hjem som også befolkes av mennesker og dyr.

Slik vasker Neatsvor ved hjelp av moppefunksjonen | Neatsvor Norge
Bildekilde: www.neatsvor.no

Dyson's ambisjoner og planer

Dyson er for øvrig ikke den eneste som ser på muligheten for å ha noe annet enn rullende roboter som rekker oss til anklene der hjemme. I fjor høst kunne tross alt Elon Musk fortelle om at han drømte om en «Tesla Bot» som bruker selskapets bilteknologi til å navigere.

Sånn sett ser det ut til at både Musk og Dyson er enige i at bruk av mer avanserte roboter i et menneskelig miljø krever langt bedre sensorer og kunstig intelligens enn det som i dag sitter i den gjennomsnittlige robotstøvsugeren.

Med planer om å ansette nærmere tusen ingeniører innen robotteknologi over de neste fem årene står det i hvert fall ikke Dyson, selskapet som er mest kjente for dyre trådløse støvsugere, har avslørt et svært ambisiøst prosjekt.

“Det er få som gjør det samme om oss”

Selskapet har nemlig avduket på en konferanse en robot som kan plukke opp, støvsuge og ta oppvasken for deg.

I mars avslørte selskapet et par luftrensende-hodefelefoner.

Selskapet ønsker å være en av de aller første med en robot som virkelig er nyttig, og skriver i pressemeldingen at de “akselererer utviklingen av en autonom enhet som er i stand til å utføre husarbeid og andre oppgaver.”

Dyson sier også at de har rekruttert rekordmange utviklere: 2000 nye medarbeidere er ansatt i år, der halvparten er utviklere, forskere og kodere.

Dyson mener de kan lansere dette innen 2030.

Se også

Fremtiden med robotstøvsugere

Smartere robotstøvsugere gjør nå hybelkaniner til en utrydningstruet art, men du bør ikke kaste den gamle støvsugeren helt enda.

Årets beste robotstøvsuger er Neato Botvac Connected. Neatos gamle toppmodell vinner akkurat som i 2016 en knepen seier. Med gode rengjøringsegenskaper, god navigering og en stadig bedre pris er Botvac Connected ikke bare en verdig vinner, men også et godt kjøp.

Kun ett poeng skilte vinneren fra andreplassen i 2016. I år er seieren enda mer knepen da Neatos nye flaggskip Neato Botvac D7 Connected lander på samme poengsum som forgjengeren sin, riktignok basert på færre tester.

Vil du hoppe rett til resultatene? Klikk her.

Botvac D7 er imidlertid en solid maskin som deler mye med forgjengeren. Den har imidlertid bedre og flere smartfunksjoner i tillegg til en mer velutviklet app å skryte av.

Flaggskipet fra iRobot, Roomba 980, følger akkurat som i 2016 kun ett enkelt poeng bak førsteplassen. Den er en selvstendig og systematisk robotstøvsuger som som i tillegg har gode rengjøringsegenskaper.

Den deler også tredjeplassen med både sin egen lillebror Roomba 960 og den kinesiske jokeren Xiaomi Mi Roborock S50.

Det er interessant å se hvordan modellen fra Xiaomi tilsynelatende er like god som modellene fra iRobot, men til en lavere pris. Det er derfor verdt å poengtere at vurderingsgrunnlaget i de samlede testene gjerne har med pris som en faktor.

Robotstøvsuger som vedlikehold

Produsentene selv erkjenner at man ikke burde kvitte seg med den tradisjonelle støvsugeren med det første. Argumentet for robotstøvsuger er imidlertid gjerne at de skal brukes til vedlikehold, i tillegg til mer dyptgående rengjøringer, ikke som en erstatning.

Ved å kjøre en robotstøvsuger daglig vil man effektivt hindre oppsamling av støv og diverse skitt på gulvet. Fremfor å erstatte arbeidet med den tradisjonelle støvsugingen kan man heller lette arbeidet med den.

Stor forskjell i selvstendighet og navigasjon

En av de store fordelene med en smart støvsuger som rengjør systematisk og effektivt er at den også kan gjøre jobben alene, uten at du må redde den ut fra kinkige posisjoner eller redekorere hele boligen for å fjerne potensielle hindringer.

Skal du ha en selvstendig robotstøvsuger er det gjerne tre viktige faktorer å ta hensyn til:

1. Navigasjonssystemet

Inntil nylig har navigeringen til robotstøvsugere for mange vært mer provoserende enn praktisk. Men de nyeste modellene har gjort store fremskritt. De beste robotstøvsugerne har avanserte navigasjonssystemer som bruker lasersensorer eller kameraer for å kartlegge rommet og unngå hindringer.

2. Batteritid og automatisk lading

En god robotstøvsuger bør ha lang nok batteritid til å rengjøre hele boligen uten å måtte lade seg selv. De fleste modeller vil returnere til ladestasjonen automatisk når batterinivået blir lavt, og fortsette rengjøringen der den slapp når den er fulladet igjen.

3. Støvbeholderkapasitet og filtreringssystem

Robotstøvsugere har forskjellige størrelser på støvbeholderen. Jo større kapasitet, desto mindre ofte må den tømmes. Et godt filtreringssystem er også viktig for å fange opp støvpartikler og allergener.