«En ørn fanger ikke fluer» – droner derimot!

28

Opplev en spennende video av en kilehaleørn som angriper en drone i lufta nær Melbourne. Utforsk ørnens jaktferdigheter og les om politiets bruk av ørner for å fange droner. Les mer på 32Chip.

Hobby-droner deler kanskje ikke luftrom med fly og helikoptre, men rovfugler er noe annet. Nå har det dukket opp en video på YouTube som viser en stor kilehaleørn som går til angrep på en drone i lufta, skriver Cnet. Hendelsen skjedde i nærheten av Melbourne i Australia.

«En ørn fanger ikke fluer» («Aquila non capit muscas»), hevdet tempelridderen Jean d'Andigné så tidlig som i 1190. En kilehaleørn fanger derimot ender, kråker, kakaduer og andre fugler, samt wallabyer, små kenguruer, pungrotter og koalaer. Og nå droner. Men, størrelsen på dronen var altså ingen hindring for ørnen som kan ha et vingespenn på opptil 240 centimeter.

Melbourne Aerial Video, som står bak videoen, opplyser for øvrig at ørnen kom uskadd fra møtet med dronens rotorer, heldigvis. Om dronen kom helskinnet fra angrepet er derimot uklart.

Videoskaperne legger til at det korte klippet deres gjenskaper det siste øyeblikket i livet til en byttefugl, i møte med en sulten kilehaleørn. De skriver videre at de kommer til å lande dronen sin neste gang de møter på rovfugl, for å unngå skader på fuglene.

Video:

Her ser du klippet i originalversjon:

... og her har de skrudd ned hastigheten på selve angrepsøyeblikket:

Kilder: YouTube, Cnet

En ørn fanger ikke fluer | eReolen
Bildekilde: ereolen.dk

Se fyrverkeri fra en drones perspektiv

Slik var nyttårsfeiringen i Australias største by, sett fra luften.

Når vi ser på fyrverkeri, så er det som regel fra bakkenivå og nokså langt unna. For mennesker er dette naturligvis tryggest og lurest, men hadde det ikke vært kult å faktisk være litt nærmere det hele? Ifølge Cnet sendte et australsk teleselskap opp en drone utstyrt med actionkameraer under nyttårsfeiringen i Sydney – midt inne i fyrverkerieksplosjonenes episenter.

Den fargesprakende videoen gir et 360-graders perspektiv over byen. De seks HD-kameraene sørger også for at videoen er av noenlunde brukbar kvalitet.

Bak stuntet står Australias største teleoperatør, Telstra, og de har attpåtil laget en egen app for å se videoen og bilder fra nyttårsfeiringen. Der ligger det også 360-graders bilder du kan bla igjennom.

Uansett, ta en titt på videoen:

Kilde: CNET

Bruker ørner til å fange droner - Spytud.nu
Bildekilde: spytud.nu

Politiet i Nederland bruker ørner for å fange droner

Droner er blitt stadig billigere - og et økende antall mennesker velger å skaffe seg en. Det er ikke helt uproblematisk. Noen ganger skaper de små flygemaskinene et problem for nødetatene, som for eksempel under storbrannen i Lærdal.

I framtiden vil slike problemer trolig bli enda vanligere.

Derfor har politiet i Nederland jobbet med å utvikle en metode hvor rovfugler brukes til å fange droner - angivelig først i verden.

- Det er situasjoner hvor droner ikke har lov til å fly, nesten alltid av sikkerhetsgrunner. Det er eksempler på at en luftambulanse vil lande, men ikke kan fordi en eller annen der ute flyr med drone. Du kan også se for deg at folk ønsker å ta vakre bilder av et arrangement og får en drone til å fly over en folkemengde, men hvis dronen faller ned, kan den være farlig med folk, forklarer innovasjonsmanager Mark Wiebe i politiet i Nederland i en presseuttalelse.

Politiet i Nederland har alliert seg med firmaet «Guards from Above», som spesialiserer seg på å trene ørner for formålet. Selskapet har offentliggjort en video som viser hvordan en ørn tar igjen en drone i luften, griper den med klørne sine, og flyr bort med den.

Kilde: Dagbladet

Se også