Godt å vite om LED-lys

95

Oppdag fordelene med LED-lys og hvordan det kan hjelpe deg med å bruke energien mer effektivt. Finn ut hvor lenge LED-pærer varer, hvordan velge riktig sokkel og spenning, og hva du bør være oppmerksom på ved bruk av LED i downlights. Lær også hvordan du kan unngå kaldt lys og oppdag både dumme og smarte LED-pærer. Velg LED-lys for å redusere strømforbruket og skape et behagelig lys i hjemmet ditt - 32Chip

Bruk energien mer effektivt

LED-pærer er veldig effektive sammenlignet med glødepærer. En glødepære avgir nesten like mye varme som den gir lys. 95% av energien som tilføres en glødepære blir til varme, mens bare 5% blir til synlig lys. Til sammenligning kan en LED-pære gjøre om rundt 80% av energien til lys. Resultatet er en lyskilde som kan bruke 10 til 15 ganger mindre strøm på å produsere samme mengde lys. En typisk LED-pære på 7W kan derfor tilsvare en tradisjonell glødepære på 60W i lysstyrke.

Hvor lenge en lysdiode varer kommer an på kvalitet og type, men typisk levetid er omtrent 15 000 til 30 000 timer.

Dette bør du vite før du kjøper LED-lys
Bildekilde: nrkbeta.no

Velg riktig sokkel og spenning

Skal du erstatte tradisjonelle lyspærer med LED er det viktig at du velger en LED-pære med tilsvarende sokkel. Sørg også for at den nye pæra har samme spenning som den gamle.

Skal du bytte ut halogen med LED i downlights, vær oppmerksom på at downlights med LED-pærer normalt vil ha behov for en spesiell LED-dimmer. For å installere dette eller bytte ut gammel dimmer, må du ta kontakt med elektriker.

Dette bør du vite før du kjøper LED-lys
Bildekilde: nrkbeta.no

Vær oppmerksom ved downlights

Siden LED-pærer er så effektive slipper de også ut veldig lite varme, noe som gjør dem mindre brannfarlige. Har du downlights med LED-pærer og erstatter disse med tradisjonelle lyspærer (halogen) kan du risikere at varmebeskyttelsen i installasjonen ikke tar høyde for varmen som utvikles ved bruk av en vanlig pære. Bytt derfor aldri ut LED med tradisjonelle pærer i installasjoner som er laget for LED. Ta eventuelt kontakt med elektriker dersom du ønsker å bytte ut slike lyskilder.

Unngå kaldt lys

Hjemme har vi vært vant til glødepærer som lyser varmt og gulaktig. Typisk for LED er at de lyser skarpere hvitt. Dette passer til å lyse opp butikker og andre steder der det er behov for å lyse godt opp, men er ikke like trivelig hjemme. Ettersom LED-teknologien har blitt bedre kan man velge mellom ulike fargetemperaturer, slik at man til hjemmebruk kan velge LED som gir et mer behagelig lys.

For å få et varmt lys bør du velge LED med fargetemperatur i området 2700 til 3000 grader kelvin. En annen parameter er fargegjengivelsen – Ra-indeks. Denne er et mål på hvor godt lyskilden kan gjengi naturlige farger. Lyset fra solen og fra halogenpærer har en Ra-indeks på 100. De beste hvite LED-lyskildene har en Ra-indeks på over 90. Det betyr at evnen til å gjengi synlig lys er god.

Vi kikker nærmere på både dumme og smarte LED-pærer.

Dette bør du vite før du kjøper LED-lys
Bildekilde: nrkbeta.no

Den tradisjonelle lyspæren

Den tradisjonelle lyspæren – eller glødelampen om du vil – ble sakte men sikkert faset ut i løpet av forrige tiår. Poenget var å bytte ut gammel og energisløsende teknologi for å senke det totale strømforbruket i Europa.

EUs utspill ble ikke umiddelbart tatt godt imot overalt, og det var det noen gode grunner til. Alternativene i form av sparepærer, halogenpærer og LED-pærer var typisk dyrere, styggere og ga et mindre naturlig lys enn den gamle pæra med glødetråd.

Men underveis har heldigvis LED-teknologien – som også er den mest energigjerrige – vært gjennom en formidabel modningsprosess, både når det gjelder pris, funksjonalitet, utvalg og utseende.

Dette bør du vite om LED-lys | Sikkerhverdag
Bildekilde: www.sikkerhverdag.no

Hva er LED?

De fleste av oss tenker ikke så mye på LED (kort for light emitting diode) til daglig, men i dag er dette altså å betrakte som standard belysning. Og da tenker vi ikke bare for å lyse opp i tak og på vegger, for LED er også baklys for moderne skjermer – enten vi snakker om et nettbrett eller den nye, digre TV-en i stua di.

LED er uansett blitt en såpass viktig del av vår hverdag at oppfinnerne av teknologien bak det blå LED-lyset fikk nobelprisen i fysikk i 2014.

Det er nemlig de blå LED-ene som gir oss vanlig, hvitt lys – ganske enkelt ved å dekke diodene med et lag fosfor. Dette gjør at disse ser gule eller oransje ut, men sørger altså for at lyset ikke blir for blått eller «kaldt».

Lyskildens egenskaper

Det er viktig å ta hensyn til lyskildens egenskaper når man velger en LED-pære:

  • Lumen: Lyskildens virkningsgrad oppgis i lumen (lm). Jo høyere tall, jo mer lys gir den fra seg. Vanlige LED-pærer ligger normalt sett på mellom 200 og 1100 lumen.
  • Fargetemperatur: For å få et varmt lys bør du velge LED med fargetemperatur i området 2700 til 3000 grader kelvin. Dette gir et mer behagelig lys til hjemmebruk.
  • Ra-indeks: Denne er et mål på hvor godt lyskilden kan gjengi naturlige farger. De beste hvite LED-lyskildene har en Ra-indeks på over 90, som betyr at evnen til å gjengi synlig lys er god.

LED-pærer er ikke bare energieffektive, men de har også lang levetid sammenlignet med tradisjonelle lyskilder. Typisk levetid er 15 000 til 30 000 timer, og noen kan til og med lyse opp mot 100 000 timer eller mer. I tillegg er LED-pærer robuste og tåler godt ytre påkjenninger.

Det er viktig å merke seg at LED-pærer bør ikke byttes ut med tradisjonelle pærer i installasjoner som er laget for LED, da dette kan føre til problemer med varmeutvikling og brannfare. Ved bruk av LED i downlights er det også viktig å være oppmerksom på at spesielle LED-dimmere kan være nødvendig.

Samlet sett er LED-lys et godt alternativ for å bruke energien mer effektivt og redusere strømforbruket. Ved å velge riktig lyskilde og ta hensyn til lyskildens egenskaper, kan man skape et behagelig og energieffektivt lys i hjemmet.

14 spørsmål og svar om LED-lys | Fortum
Bildekilde: strom.fortum.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

En lysdiode, egentlig lysemitterende diode (LED), er en diode som utstråler lys under tilførsel av elektrisk strøm. Den synlige eller usynlige farven er avhengig av halvledermaterialet i dioden og kan strekke seg fra infrarødt over rødt, orange, gult, grønt eller blått til ultrafiolett.

Den store fordelen med LED er at den er veldig energieffektiv i forhold til andre lyskilder, og den har veldig lang levetid. Lysdioder brukes enkeltvis i elektriske kretser som statuslys og til mange andre formål. De brukes også til å lage lyspærer. Da setter man sammen mange lysdioder i en pære med en sokkel, slik at man har en LED-pære.

LED-pærer er veldig effektive sammenlignet med for eksempel glødepærer. En glødepære avgir mye mer varme enn lys, hele 95 % av tilført energi blir til varme, mens bare 5 % blir til synlig lys. Til sammenligning kan en LED-pære gjøre om rundt 80 % av energien til lys. Resultatet er en lyskilde som kan bruke 10 til 15 ganger mindre strøm på å produsere samme mengde lys. Dette gjør den helt ideell til bærbare enheter som har begrenset med strømtilførsel, som mobiltelefoner, datamaskiner, lommelykter o.l. Dette gir også et stort potensial til å spare mye strøm i boliger og andre bygninger.

Levetiden på en lysdiode er veldig mye lengre enn tradisjonelle lyskilder. Typisk levetid er 15 000 til 30 000 timer, og noen kan til og med lyse så lenge som opp mot 100 000 timer eller mer. En vanlig glødepære lyser tilsvarende bare i ca. 1000 timer, og en halogenpære fra 2000 til 5000 timer. En annen fordel med LED er også at de er ganske robuste mot rystelser og tåler godt ytre påkjenninger, siden de ikke har noen glødetråder som kan bli ødelagt.

LED har lenge hatt et problem med fargegjengivelsen for å skape et behaglig lys og riktige farger. Dette problemet er i dag nesten forsvunnet, da teknologien i LED har blitt veldig bra, men det er fortsatt en liten utfordring å skape helt korrekte fargegjengivelser. Typisk for LED er at de lyser veldig skarpt hvitt, noe som gjør at de passer veldig bra til å lyse opp butikker og andre ting som skal lyses veldig godt opp. Nyere LED-pærer kan dimmes trinnfritt og kan leveres med et varmere lys.

Det er noen ulemper med å bruke LED og spesielt når man skal lage lyspærer så er det litt utfordrende å lage en lyspære som er pen å se på. En annen ting med LED-pærer er det at lysdioden går på typiske 1.8 V - 3.5 V likespenning, mens vi i stikkontakten har 230 V vekselspenning. Dette gjør at vi er nødt til å ha en LED driver eller en transformator og likeretter inne i lyspæra som fører til at den fort kan bli litt stor.

Folk spør også

Hvor kaster man LED lys?

LED-prer skal betraktes som el-avfall, og kastes i egen beholder p gjenvinningsstasjonen eller hos butikker som tar i mot LED.

Fullstendig svar på www.lysman.no


Hva tilsvarer 25 watt i LED?

Hvordan sammenligne Lumen med Watt?

Fullstendig svar på www.scanlight.no


Hva tilsvarer 40 watt i LED?

Hvis du gjerne vil vite hvor mange watt LED-pren din har, skal du vre oppmerksom p at watt-angivelsen for LED-prer er annerledes enn for tradisjonelle gldeprer. Vr tommelfingerregel er at du m gange watt-angivelsen for LED med 10, alts vil en LED-pre p 4W tilsvare en tradisjonell gldepre p 40W.

Fullstendig svar på www.nordlux.com


Hva tilsvarer 60 watt i LED?

Nr du bytter gldeprer med LED-lampor, s kan du benytte deg av flgende; Lumen vs Watt - En gldepre p 100 watt tilscarer ca 1200 lumen - En gldeprep 75 watt tilsvarer ca 850 lumen - En gldepre p 60 watt tilsvarer ca 700 lumen - En LED-lampe p 40 watt tilsvarer ca 400 lumen.

Fullstendig svar på www.scanlight.no


Videoer

How to install Led Lights…

Lær mer om LED-stripene brukt i Tid for hjem S22 E1

How-To: Sådan samles 230v LED Strip fra PlusLED.dk

Sådan monterer du LED lys under skabet - det er faktisk nemt.

LED lyspærer 101 | Spør dette gamle huset

Hvordan velge LED-pærer | Kelvin, Lumens, & Watts FORKLARET!

Hvorfor er LED bedre? (Sammenligning av ulike typer lyspærer) | Grunnleggende elektronikk

Dette er smart i vinter-Norge: Ledbar ekstralys med innebygget varme - Strands Siberia DRH